preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đurmanec

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava - Trški Vrh

Autor: Vlatka Antolić, 1. 6. 2017.

 Učenici sedmih razreda posjetili su, u sklopu terenske nastave, jednu od najljepših baroknih crkava našeg kraja - crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu.

Crkva je započeta 1750. godine, a dovršena i posvećena 1761. godine. Poticaj za gradnju bilo je donošenje Marijina kipa iz Jeruzalema 1669. godine. Crkva je nakon izgradnje, koju su financirali vlastitim prinosima mještani Krapine, postala hodočasničko tj. proštenjarsko mjesto.

Naročito tijekom druge polovice 18. stoljeća bila je neposredan uzor pod čijim su se utjecajem gradile ili pregrađivale brojne crkve i kapele Hrvatskog zagorja. Posljednjih godina Ministarstvo kulture izdvaja sredstva za njenu obnovu, pa se tako obnavljao inventar, a u kolovozu započinju konzervatorsko restauratorski radovi na zidnom osliku, doznajemo od župnika Tomice Šestaka.
 
Legenda o čudotvornom kipiću
 
Sve je počelo davne 1669. godine kad je franjevački brat Stjepan Balagović redovničkim imenom Joakim, donio s hodočašća Gospodnjem grobu u Jeruzalemu svom bratu Nikoli Balagoviću kipić Majke Božje. Nikola je u svojoj kući napravio lijep oltar na koji je izložio taj samo 12 cm velik kipić, te se oko njega okupljala cijela obitelj, a kasnije i mnogi susjedi, moleći se rado Majci Božjoj, tražeći njezin zagovor i pomoć.
Nažalost, nakon nekog vremena njihova kuća je izgorjela u požaru, a kipić je ostao neoštećen. Tada su ga stavili na obližnje drvo, te su se pred njim okupljali i mnogi prolaznici i častili Blaženu Djevicu Mariju. Sve ih je više svjedočilo da ih je ona uslišala u njihovim molitvama i spasila od raznih nevolja kao što su tjelesne i duševne bolesti, bolesti stoke, razne nesreće, ugrizi zmija i slično. Danas se u cinktoru oko crkve mogu na freskama vidjeti svjedočanstva brojnim uslišanjima.
 
Po cijeloj Hrvatskoj 1743. godine harala je kuga od koje su ugibale domaće životinje. Bila je to osobito velika nevolja, jer su ljudi živjeli od krava, svinja, peradi i ostalih, domaćih životinja. Krapinčani su se zavjetovali Majci Božjoj Jeruzalemskoj i u to doba nije u Krapini stradala ni jedna životinja. Zbog toga su sagradili ovu velebnu crkvu.
   
Tražilica
Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Đurmanec / Đurmanec bb, HR-49225 Đurmanec / os-djurmanec.skole.hr / ured@os-djurmanec.skole.hr
preskoči na navigaciju