preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đurmanec

 > Naslovnica
Vijesti

Održana terenska nastava sa učenicima OŠ Đurmanec

Autor: Vlatka Antolić, 25. 5. 2015.

Hodali smo planinarsko-poučnom stazom te slušali predavanje u Centru za prirodu Zagorje

Tekst prenosimo u cijelosti sa portala Zagorje-priroda.hr:

U srijedu, 20. svibnja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova u suradnji s Ljiljanom Borovečki-Voska i Rokom Čičmirom održala je terensku nastavu s učenicima šestih razreda OŠ Đurmanec. Terenska nastava se sastojala od dva dijela, predavanja i praktičnog rada u Centru za prirodu „Zagorje“ te obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“.

Na samom početku, održano je zanimljivo predavanje o fauni Strahinjščice s glavnim razlozima ugroženosti staništa i vrsta te načinima očuvanja biološke raznolikosti. Nakon predavanja, učenicima je prikazan edukativni animirani film o travnjacima nakon čega je uslijedio praktični rad na mikroskopima pomoću kojih su promatrali sjemenke orhideja, crtali ih, opisivali te uspoređivali s građom sjemenke graha.

Sjemenke orhideja spadaju u najsitnije sjemenje u biljnom carstvu. Svojom specifičnom građom i oblikom te velikom količinom sjemenki u jednom plodu (tobolcu) prilagođene su za rasprostranjivanje vjetrom na velike udaljenosti. Specifične su po simbiozi s malenim, golom oku nevidljivim gljivicama koje žive u tlu. Ta se pojava zove mikoriza. Početak života svake orhideje je vrlo kompliciran i težak. Orhideje trebaju posebne oprašivače da bi proizvele sjemenke, moraju pasti na pogodno tlo u kojem žive posebne vrste mikoriznih gljivica. Nakon toga mora doći do simbioze u određenoj ravnoteži da bi se daljnji razvoj uopće nastavio te se tek nakon dvije godine iznad tla pojavljuje mlada biljka kojoj još treba koja godina da procvjeta. Dakle, potrebno je ispunjenje mnogih uvjeta i uspostavljanje ravnoteže i upravo su iz tih razloga orhideje toliko rijetke.

Drugi dio radionice sastojao se od obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ na kojoj su učenici imali priliku vidjeti čak 15 vrsta orhideja i drugih zanimljivih biljnih vrsta. Učenici su uz pomoć voditelja Ljiljane Borovečki-Voska i Roka Čičmira određivali kakvi su životni uvjeti te biološka raznolikost u šumi i na travnjaku. Na temelju podataka mogli su zaključiti koliko su travnjaci kao staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta važni za očuvanje biološke raznolikosti.

link: http://www.zagorje-priroda.hr/terenska-nastava-os-durmanec

 
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Đurmanec / Đurmanec bb, HR-49225 Đurmanec / os-djurmanec.skole.hr / ured@os-djurmanec.skole.hr
preskoči na navigaciju