preskoči na sadržaj

Osnovna škola Đurmanec

 > Naslovnica
Vijesti

NATJECANJA IZ TEHNIČKE KULTURE

Autor: Marta Mijatović, 31. 3. 2021.

Županijsko natjecanje mladih tehničara

Županijsko natjecanje mladih tehničara održano je 5.3.2021. u Pregradi.

 U kategoriji "modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina" sudjelovale  su učenice Lucija Belošević (8. razred) i  Ana Katalenić (7. razred). Lucija je osvojila prvo mjesto, a Ana treće.

 

U kategoriji "graditeljstvo" sudjelovala je Emily Vrhovec iz 6. razreda i osvojila je prvo mjesto. 
U kategoriji "maketarstvo i modelarstvo" sudjelovala je Helena Drenški iz 5. razreda i osvojila je 2. mjesto.
 Prvoplasirane učenice Lucija Belošević i Emily Vrhovec  predstavljat će Krapinsko-zagorsku županiju  i sudjelovati će na Državnom natjecanju mladih tehničara koje se treba održati od 5. do 8. svibnja 2021. u Primoštenu.

Modelarska liga

Na županijskoj razini natjecanja Modelarske lige sudjelovale su naše učenice Lucija Belošević (8. razred) i  Ana Katalenić (7. razred) u kategoriji "graditeljstvo" s radom: "Kamion za smeće". U toj kategoriji ukupno je bilo prijavljeno devetnaest ekipa. Na državnu razinu pozvano je trinaest ekipa, a među njima su odabrane i učenice naše škole sa svojim radom.

Prijave tehničkih tvorevina

Ekipu i tehničku tvorevinu za Modelarsku ligu prijavila je njihova voditeljica Đurđa Zubić, učitelj mentor tehničke kulture. Prijava se provodila na web stranici 
https://www.hztk.hr/modelarska-liga.aspx  i to preko internetske platforme za prijavu tehničkih tvorevina (JotForm). Rok za prijave bio je 16.3.2021. U prijavi tehničkih tvorena priložena je  tehnička dokumentacijua, detaljan opis rada, fotografije (do 5 fotografija) i video snimljen mobitelom u trajanju do 10 sekundi.

LINK NA VIDEO

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika na području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture od školske godine 2012./2013. provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.
Zbog trenutne epidemiološke situacije, Modelarska liga 2020./2021. održala se obliku smotre, na daljinu, putem web stranice Hrvatske zajednice tehničke kulture, prema novim pravilima. Cilj je Modelarske lige u školskoj godini 2020./2021. potaknuti učenike viših razreda osnovnih škola da u slobodno vrijeme izrađuju makete i modele na ponuđenu temu i time razvijaju svoju kreativnost, motoriku i timski rad.

Modelarska liga  se održava u dva ciklusa. Prvi ciklus je županijska razina, a drugi državna. Svaka ekipa može u pojedinom ciklusu prijaviti samo jednu tehničku tvorevinu.
Sudionici Modelarske lige su učenici viših razreda osnovnih škola, udruga, zajednica tehničke kulture ili posebnih odjeljenja odgojno-obrazovnih ustanova. Oni se natječu u parovima (dva učenika čine ekipu) u jednom od tri područja (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, te modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina) te predstavljaju osnovnu školu, udrugu, ZTK ili ustanovu u kojoj su se pripremali za Modelarsku ligu. Pod jednakim uvjetima na Modelarskoj ligi mogu sudjelovati i učenici s poteškoćama.

Teme po područjima na obje razine su:


              1) Maketarstvo i modelarstvo - Maketa dječjeg igrališta 
                  sa spravama
              2) Graditeljstvo - Model teretnog vozila
              3) Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina - Model 
                 pokretnog mosta

učiteljica Đurđa Zubić

 

 
Tražilica
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi


CMS za škole logo
Osnovna škola Đurmanec / Đurmanec bb, HR-49225 Đurmanec / os-djurmanec.skole.hr / ured@os-djurmanec.skole.hr
preskoči na navigaciju